Murowany grill ogrodowy jest świetnym pomysłem dla miłośników imprez w ogrodzie. Dziś mam jednak inną propozycję, dla nieco węższej choć stale rosnącej grupy osób. Mowa o ludziach, którzy parają się wypiekiem domowego chleba. Wiemy dobrze, że wypieki z tradycyjnego pieca smakują zupełnie inaczej niż z nowoczesnej kuchenki, dlatego dobrym pomysłem może być piec ogrodowy do chleba. Jego budowa nie jest przecież skomplikowana. Wystarczy znaleźć odpowiednio zaciszne miejsce w ogrodzie, utwardzić podłoże pod przyszły piec betonem lub cementem i przystąpić do budowy. Oczywiście używamy materiałów nie tylko odpornych na wysokie temperatury, ale także niskie, ponieważ piec będzie narażony na działanie czynników atmosferycznych przez cały rok. Najczęściej piec wykonuje się na planie czworokąta. Podstawa na której umieszczamy komorę do pieczenia zwykle jest na wysokości 60cm. Sama komora do pieczenia wykonywana jest z cegły i zaprawy szamotowej, odpornej na wysokie temperatury. Dalej z gotowych elementów montujemy drzwi. Musimy tylko całość zaizolować, np. za pomocą wełny mineralnej i możemy przystąpić do pracy. Nie, nie zapomnieliśmy o niczym. Komin jest przydatny, ale nie konieczny w przypadku tak prostej konstrukcji.
źródło : Atlas
zobacz również:
12 pomysłów na grill ogrodowy
Jak rozpalić grilla
Napisz komentarz