Piwnica – miejsce na leżakowanie piwa Smakosze, koneserzy, amatorzy domowego wyrobu trunków zazwyczaj poszukują nie tyle sposobu na wyeksponowanie swojej kolekcji, ale przede wszystkim miejsca w którym będą mogli ją dobrze przechować. Dobrze, to znaczy tak, aby ich “skarby” nie straciły zbyt wiele walorów , nie mówiąc już o zepsuciu się. Ci smakosze to najczęściej sympatycy wina, ale coraz częściej jak się okazuje również… piwa. Piwo nie może leżakować w każdych warunkach. Należy znaleźć dla niego odpowiednie miejsce. Jednym z lepszych rozwiązań jest adaptacja piwnicy jako pomieszczenia na przechowywanie” złotego trunku”. Musi być chłodno, sucho i ciemno. Myśląc o stworzeniu własnego zbioru w zacisznej piwniczce warto pomyśleć także o jej odpowiednim zaaranżowaniu. Wtedy może posłużyć nie tylko jako idealne miejsce dla leżakowania “zbożowych skarbów” ale też jako miejsce do robienia imprez z piwem w roli głównej.
Warto pokusić się przy tym o kreatywne rozwiązania, np wykorzystując starą lodówkę- przerabiając ją na kegerator. To bardzo przydatne urzadzenie pozwala na długie przechowywanie beczki gotowego trunku w chłodzie. Co więcej służy ono nie tylko jako urządzenie chłodnicze, spełnia jednocześnie funkcję nalewaka- kranu takiego jak w lokalu. Dzięki temu będziemy mogli zaserwować znajomym własnej produkcji trunek, w odpowiedniej temperaturze, do tego podając go jak prawdziwy barman 🙂
Poniżej kreatywne adaptacje
Ładnie urządzona piwniczka, w której znajomi zobaczą skrzynki naszego własnego trunku, oraz zestaw specjalistycznych urządzeń na pewno spełni również dodatkową funkcję- wywoła ukłucie zazdrości, bądź szczerego podziwu 😉
Jeśli chcecie dowiedzieć się jako pierwsi o najnowszych wydarzenia z piwnego świata zajrzyjcie na piwneinfo.pl
Napisz komentarz